Liesbeth te Boekhorst

Connectie tussen Londen en Zutphen

Sir Henry Unton

Als ik met iemand in Londen ben, sleep ik hem of haar altijd mee naar het National Portrait Gallery. Dit museum naast de National Gallery is een van mijn favoriete musea. Daar hangt namelijk een portret van Sir Henry Unton. De schilder van dit portret is onbekend. Wat is er nu zo bijzonder aan dit schilderij dat ik het aan iedereen laat zien?

Slag om Zutphen

Sir Henry was een Engelse diplomaat en soldaat uit de tijd van het Elizabethaanse Engeland. De beste man leefde van ongeveer 1558 tot 1596. Hij was in september 1586 aanwezig bij de Slag om Zutphen tijdens de Tachtigjarige Oorlog, en hij is in Zutphen geridderd.

Portret

Op dit ongewone portret staat hij afgebeeld, omringd door alle belangrijke gebeurtenissen in zijn leven. Je ziet illustraties van zijn geboorte tot aan zijn indrukwekkende begrafenisstoet. Hij staat afgebeeld als baby op de schoot van zijn moeder. In Oxford waar hij gestudeerd heeft. Op reis naar VenetiĆ«, en over de Alpen richting Nederland. 

Vermelding van Zutphen

Jammer genoeg staat Zutphen niet op het schilderij. In de beschrijving naast het schilderij wordt Zutphen echter wel vermeld. Ik herinner me de allereerste keer dat ik dat las nog goed. Ik had de neiging om te roepen tegen iedereen in de buurt dat ik ook uit Zutphen kwam. Maar ja, in een museum doe je dat natuurlijk niet. Tot nu toe is dit de enige concrete link tussen Londen en Zutphen die ik heb kunnen vinden.


Tags


Ontdek mijn andere blogs

Henry VIII’s codpiece

Henry VIII’s codpiece

De koninginnen van Fleet Street

De koninginnen van Fleet Street
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>