Liesbeth te Boekhorst

De ambassadeurs

0  comments

De ambassadeurs, The Ambassadors in het Engels,  is een schilderij van Hans Holbein de Jonge. Het hangt in de National Gallery en is een van mijn favoriete schilderijen.

Wie was Hans Holbein de Jonge

Hans Holbein de Jonge leefde van 1497 tot 1543, en is de zoon van Hans Holbein de Oude, eveneens schilder. De schilderkunst werd hem dus met de paplepel ingegeven. Holbein de Jonge raakte bevriend met de Nederlandse humanist Erasmus. Hij illustreerde diens ‘Lof der Zotheid’. Na wat omzwervingen door Europa kwam hij terecht in Londen.

De ambassadeurs

Holbeid schilderde dit schilderij in 1533, in hetzelfde jaar dat Elizabeth I is geboren. Dit schilderij komt dus uit de Tudor-periode of hoogrenaissance. De twee ambassadeurs zijn Jean de Dinteville, en rechts staat zijn vriend George de Selve, bisschop van Laveur. Zij zijn vertegenwoordigers van het hemelse en het aardse. Dit wordt tevens gesymboliseerd door de diverse voorwerpen op het schilderij.

Hemelse voorwerpen

Er staan veel objecten op het schilderij die te maken hebben met astronomie, zoals een hemelglobe en een torquetum (een middeleeuws astronomisch instrument). Deze voorwerpen staan op de bovenste plank van de afgebeelde kast. Maar er zijn ook religieuze voorwerpen te zien, zoals een kruisbeeld.

Aardse voorwerpen

Op de onderste plank zie je de aardse voorwerpen. Dit zijn onder meer een kleine wereldbol en een luit. De locatie van beide planken versterken het idee van hemel en aarde.

De schedel

Het meest opvallende element op het schilderij is de schedel, of eigenlijk een anamorfose van een schedel. Het is een vertekende, uitgerekte afbeelding, die weer normaal zichtbaar wordt wanneer je het schilderij vanuit een zijwaartse hoek bekijkt.

Andere elementen

Dintevelle houdt het heft van een dolk vast waarop zijn leeftijd staat (29). Selves leeftijd (29) staat op het boek waarop hij leunt. En zo zijn er nog veel meer zaken te ontdekken op dit fascinerende schilderij!


Tags


Ontdek mijn andere blogs

Het moedertaalprincipe

Het moedertaalprincipe

Henry VIII’s codpiece

Henry VIII’s codpiece
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>