De Drogenapstoren of Drogenap is een van de torens in Zutphen die het de naam Torenstad geeft. De toren is gebouwd in de 15e eeuw als stadspoort, en kwam uit bij de Saltmarkt (wat nu de Zaadmarkt is). Tot 1555 heette de poort dan ook Saltpoort. Toen kwam er de stadstrompetter Thonis van Grol (hij kwam uit Groenlo) te wonen. Hij kreeg de bijnaam Droge Nap. De betekenis van het woord nap is beker. Maar er kan ook een geldbuidel mee worden bedoeld. Het is niet duidelijk of Thonis vaak dronken was, of geen geld had. Misschien was hij wel een berooide dronkaard. Sindsdien wordt de toren echter Drogenap genoemd.
Hoe ziet de toren eruit?
Het vierkante poortgebouw heeft dikke stenen muren. Erboven staat een achtkantige toren met een hoge spits. Rond de toren is een omloop met kantelen. Een kanteel is een rechtopstaand stuk van een borstwering. Dit is een dikke muur tot borsthoogte, die onderdeel uitmaakt van het vestingwerk. Op de hoeken staan vier kleine torentjes, die in de 16e eeuw een tijdje zijn gebruikt als gevangenis. De spits en de torentjes zijn niet origineel. Ze zijn in de 18e eeuw wegens slechte staat afgebroken, en in de 19e eeuw weer herbouwd.
Toepassingen van de toren
De toren is niet lang als toegangspoort in gebruik geweest. In 1465 werd de poort al dichtgemetseld. De toren werd toen gebruikt als opslagplaats voor goederen en brandstoffen. Ook is de toren in de 19e eeuw in gebruik geweest als watertoren. In 1927 werd de doorgang onder de toren weer geopend. Tegenwoordig is het een woonhuis. In de afgelopen jaren, tijdens het Open Monumentenweekend, is het te bezoeken geweest.En Thonis?
Sinds 1999 staat aan de kant van de Martinetsingel een bronzen beeld ter ere van Thonis voor de Drogenap. Het is niet een beeld van de persoon, maar van zijn kleding. Aangezien het beeld hol is, en aan de achterkant open, kunnen kinderen erin kruipen. Een perfecte fotomogelijkheid!
Nog meer weten? Lees verder op https://nl.wikipedia.org/wiki/Drogenapstoren.