Liesbeth te Boekhorst

Henry VIII’s codpiece

0  comments

Henry VIII's codpiece, oftewel de schaambuidel van Hendrik VIII

King Henry VIII, oftewel koning Hendrik VIII van Engeland is waarschijnlijk het best bekend om de zes vrouwen die hij heeft gehad. Plus het feit dat hij twee van hen heeft laten onthoofden. De reden dat hij zoveel vrouwen heeft versleten, is dat hij naarstig opzoek was naar een zoon voor zijn opvolging. Die kwam er ook, in de vorm van Eduard VI. Maar Hendrik had een bijzondere manier om aan de wereld te tonen dat het niet aan hem lag dat hij geen zoon had. Hij liet zich in vol ornaat afbeelden met een braguette.

Wat is een braguette?

Een braguette, of codpiece of schaambuidel, is een kap, zak of buidel die de schaamstreek bedekt. De afdekking werd geknoopt aan de hozen, de losse broekspijpen. Die hozen werden weer aan de onderbroek geknoopt, maar omdat het jak in de 15e eeuw steeds korter werd, dreigde die verbinding zichtbaar te worden. Daarom werd er een driehoekig lapje overheen vastgemaakt. In de 16e eeuw groeide dit lapje uit tot de braguette.

Functie van de codpiece

Behalve dat de braguette een symbolische functie voor viriliteit vervulde, kreeg het ook een praktische functie. Zo werd er bijvoorbeeld geld in gestopt, of een zakdoek. Op het laatst bewaarden de heren er zelfs versnaperingen in! Natuurlijk was de braguette ook een goede manier om te laten zien hoe rijk je was. Er werden de duurste stoffen voor gebruikt, zoals brokaat of damast, versierd met edelstenen en gouddraad.

Wie nog meer?

Hendrik was niet de enige die aan deze mode meedeed. Ook bijvoorbeeld Karel V was een fervent aanhanger. Tevens werd dit modebeeld in de 16e eeuw overgenomen bij het vervaardigen van harnassen. Rond 1600, toen het modebeeld vrouwelijker werd met kanten ruches, verdween de braguette. Een praktisch restant van deze mode is tegenwoordig nog terug te vinden in de bescherming die bepaalde sporters in de schaamstreek gebruiken.

Charles V codpiece

Kijkt hier voor meer informatie over het schilderij van Hendrik VIII door Hans Holbein de Jongere.


Tags


Ontdek mijn andere blogs

Het moedertaalprincipe

Het moedertaalprincipe

De koninginnen van Fleet Street

De koninginnen van Fleet Street
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>