LIESBETH IN ZUTPHEN
Alle belevenissen en verhalen over
Liesbeth in Zutphen
Liesbeth in Zutphen
Ik ben geboren en getogen in de prachtige stad Zutphen, in Gelderland. Zutphen is een Hanzestad, ooit ontstaan als een Germaanse nederzetting aan de rivier de IJssel. De naam Zutphen komt van Zuid venne (Zuidveen), naar een rivierduinencomplex tussen de drassige weilanden.
Ik heb het geluk dat ik in de binnenstad van Zutphen woon. Als ik door de stad loop, kan ik het niet nalaten al het moois wat ik zie op foto vast te leggen. En natuurlijk wil ik alles over de geschiedenis van Zutphen weten. Lees hieronder mijn blogs en bekijk mijn foto's op Instagram om een indruk van deze prachtige stad te krijgen!
Geschiedenis van Zutphen
De Gelderse IJssel is een aftakking van de Rijn en stroomt van Westervoort bij Arnhem langs onder meer Zutphen, om uit te monden in het IJsselmeer. Al van oudsher was de IJssel belangrijk voor Zutphen vanwege de mogelijkheden tot handelsvoering. Er werd handelgedreven met andere steden in Noord-Europa die ook aan een rivier of zee lagen. Hierdoor ontstond de Hanze, een verbond tussen deze handelssteden, bedoeld om hun handel te beschermen en uit te breiden.
De Berkelpoort, in de volksmond Berkelruïne genoemd, maakte deel uit van de stadsmuur van Zutphen. Deze waterpoort werd in de 14e eeuw gebouwd nadat in de 13e eeuw aan de overkant van de Berkel de nederzetting de Nieuwstad was ontstaan. De poort verbond het ‘oude’ Zutphen met de Nieuwstad. Deze plaats bezat zijn eigen parochiekerk, de Nieuwstadskerk of Sint-Janskerk, en had een rechthoekig stratenpatroon. Er zijn rond de binnenstad van Zutphen nog meer restanten van de oude vestingmuur te zien, zoals op de Martinetsingel bij de bleek aan de zuidkant van de Sint-Walburgiskerk.
De Walburgiskerk, of Walburgskerk, is een kapittelkerk uit de 13e eeuw. De kerk is gevestigd aan het ’s-Gravenhof. In de 11e eeuw stond op deze plek al een parochiekerk die gewijd was aan Walburgis, de dochter van de Engelse koning Richard van Wessex. Zij is de beschermheilige van onder meer Zutphen. De kerk bevat een van de laatste kettingbibliotheken van Europa, de Librije. Ook staat in de kerk het beroemde Hendrick Bader-orgel. De kerk is 76 meter hoog en is in de zomer te beklimmen.
De Wijnhuistoren op de markt is een belfort of hallentoren met een klokkenspel of carillon, dat tijdens de warenmarkten op donderdag en zaterdag vrolijk speelt. Ook geeft het carillon elk kwartier de tijd aan. De toren dateert uit de 17e eeuw, en werd gebouwd bij een herberg die er al stond sinds de 14e eeuw. Behalve als wijnhuis werd de locatie ook als waag gebruikt. Het carillon werd in 1644 in de toren gehangen en is van de gebroeders Hemony en is hun eerste tonaal gestemde carillon. In 1920 ging de houten bovenbouw en het carillon grotendeels door brand verloren, er werden slechts enkele klokken gered. Na restauratie werd in 1924 een nieuw carillon geplaatst, dat tijdens de Duitse bezetting verloren is gegaan. Tegenwoordig zit er heel toepasselijk een restaurant in het wijnhuis.
Zutphen heeft drie opeenvolgende markten: de Groenmarkt, de Houtmarkt en de Zaadmarkt, in de middeleeuwen Rogge- of Korenmarkt, Breestraat en Saltmarkt genoemd. De markten volgen het verloop van een verdedigingsgracht rond de Walburgiskerk. Toen deze gracht in de 14e eeuw gedempt werd, ontstond er een marktplein. Elke donderdagmorgen en zaterdag wordt er een warenmarkt gehouden. Door het jaar heen is het ook de plaats voor een boekenmarkt, kunstmarkt en brocantemarkt.
Alle verhalen over Liesbeth in Zutphen
Lees in mijn blog bijzondere weetjes over Zutphen.
Schrijver
Gepubliceerd schrijver, momenteel bezig met een non-fictieboek over Londen.
.
Ontdek mijn andere blogs
Ik schrijf blogs over Londen, vertalen, schrijven en Zutphen. Lees hier andere blogs van mij.