Liesbeth te Boekhorst

Sir Philip Sidney

0  comments

Sir-Philip-Sidney in Zutphen-02

Engelse link

Sir Philip Sidney is een link tussen Zutphen en het Engeland uit de Tudor-tijd. Hij was hoveling, diplomaat, dichter, mecenas en legeraanvoerder in het Elizabethaanse Engeland. De familie Sidney woonde op het landgoed Penshurst Place. Naast Sir Philip waren ook zijn broer Robert, zijn zuster Mary, en hun respectievelijke kinderen bekende schrijvers.

Tachtigjarige Oorlog

Engeland raakte in 1585 betrokken bij de Tachtigjarige Oorlog tussen de Nederlanden en Spanje. Bijgevolg kwam Sidney samen met zijn oom, de graaf van Leicester, naar Nederland. In september 1586 werd hij bij de slag bij Zutphen, of de slag bij Warnsveld, dodelijk gewond. Hij overleed een paar dagen later in Arnhem.

Herdenkingsmonument

Dit stenen monument staat op de plek waar Sidney dodelijk werd getroffen. Je vindt het op het pad achter de Oude Begraafplaats aan de Warnsveldseweg in Zutphen. Bovenaan staat te lezen: "Thy necessity is yet greater than mine' (Uw behoefte is nog groter dan die van mij).

Nobel karakter

Terwijl Sidney zwaargewond van het strijdtoneel werd afgevoerd, werd er water naar hem gebracht. Volgens overlevering gebaarde hij dat het water aan een stervende soldaat moest worden gegeven. Daarbij zou hij deze woorden hebben uitgesproken. Waar gebeurd of niet, deze zin onderschreef het nobele karakter van Sir Philip Sidney.

Sir-Philip-Sidney in Zutphen

Tags


Ontdek mijn andere blogs

Het moedertaalprincipe

Het moedertaalprincipe

Henry VIII’s codpiece

Henry VIII’s codpiece
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>