LIESBETH IN LONDEN

Alle belevenissen en verhalen over
Liesbeth in Londen

Liesbeth in Londen


Ik ben helemaal weg van Londen. Het trekt me als geen enkele andere plaats in de wereld. Zelfs mijn mooie geboorteplaats Zutphen legt het tegen Londen af. Voor mij is Londen het centrum van de wereld, het centrum van de Engelse geschiedenis, een plek waar alles mogelijk is. Ik heb het geluk gehad om drie keer voor langere tijd in Londen te wonen, in Notting Hill, Pimlico en Earl's Court. Ook heb ik er gewerkt: als leafletter voor een antiquair, en later als vrijwilliger bij de Golden Hinde, een museumschip dat voor anker ligt bij London Bridge.

Ooit heb ik me voorgenomen om in alle straten van Londen te zijn geweest die op de plattegrond van zone 1 en 2 staan. Hierdoor heb ik letterlijk vele kanten van Londen leren kennen. En ik wil altijd graag iets zien wat niet voor de hand ligt, zoals gebouwen waar je normaal gesproken niet makkelijk binnenkomt. Daarnaast vind ik de geschiedenis van London, en de architectuur uit de verschillende periodes die er te zien is, geweldig.

 Nog steeds kom ik vaak in Londen, en nog steeds ontdek ik steeds weer iets nieuws. Op dit moment ben ik een non-fictie boek over Londen aan het schrijven, waarin al mijn bevindingen, tips en wetenswaardigheden over deze fantastische stad kwijt kan.

Highlights Londen


De Theems

Je zou het misschien niet denken, maar de Theems is de langste rivier van Engeland, en de een na langste van Groot-Brittannië. Ze ontspringt in de heuvels van de Cotswold, stroomt door Oxford (waar ze Isis heet), dan zuidwaarts tot Reading om vervolgens dwars door Londen te slingeren en bij Southend-On-Sea uit te monden in de Noordzee.

In 43 vielen de Romeinen Engeland binnen en stichtten de stad Londinium aan de Theems. Door de ligging aan de rivier is er altijd veel handel gedreven in Londen, waardoor de stad kon uitgroeien tot een metropool.

Vanaf Teddington (bijna 90 kilometer ten westen van de monding) is de Theems een getijderivier. Dit merk je goed wanneer je met een boot vanuit Londen naar het westen vaart, bijvoorbeeld naar Richmond of Hampton Court. Bij ongunstig tij duurt de heenreis soms wel anderhalf uur langer dan de terugreis!

De London Wall

In de 2e eeuw bouwden de Romeinen een verdedigingsmuur rondom de stad Londinium, de London Wall. Er zijn nog een paar restanten van deze muur terug te vinden rond de City. Op Tower Hill is een stuk te zien achter een standbeeld van keizer Trajanus. Bij de straat London Wall richting Museum of London is ook een stuk muur te zien. Er zijn wel meer stukken muur bewaard gebleven, maar deze bevinden zich in kelders van gebouwen en zijn niet voor het publiek te bezoeken.

Andere Romeinse overblijfselen die in de City te vinden zijn, zijn een stuk hout van een brug over de Theems bij de kerk St Magnus the Martyr in Lower Thames St. In deze straat is ook Billingsgate Bath te vinden, de resten van een oud Romeins huis waar het bad-gedeelte van bewaard is gebleven. Onder de Guildhall Art Gallery zijn restanten van een Romeinse amfitheater gevonden. De omtrek van het amfitheater zie je buiten aangegeven door donkere tegels.

St Paul’s Cathedral

Hoe oud is St Paul’s Cathedral? De glorieuze kathedraal die nu in de City te bewonderen is, is voltooid in 1715 naar ontwerp van Sir Christopher Wren. Hij had de opdracht gekregen om de stad te herbouwen nadat deze in 1666 door The Great Fire volledig was verwoest. De brand was uitgebroken in een huis in Pudding Lane, en door diverse omstandigheden (ongunstige wind, laks reageren van het stadsbestuur, lage waterstand in waterreservoirs door een droge zomer, en de dicht op elkaar staande gebouwtjes gemaakt van droog hout) woedde de brand zo’n vijf dagen lang, en verwoestte ruim 13.000 huizen en 87 kerken.

Op de locatie waar de huidige St Paul’s staat, stond al vanaf 604 een houten kerk die was gewijd aan de apostel Paulus. Door de eeuwen heen is het gebouw meerdere malen verwoest of afgebrand, maar steeds weer herbouwd.

St Paul’s Cathedral staat op Ludgate Hill, het hoogste punt in de City of London, en is een van de meest bekende en herkenbare gebouwen in Londen. Het is 111 meter hoog en was tot het einde van de 20e eeuw het hoogste gebouw in Londen. Het torende letterlijk boven alle gebouwen en kerken uit. In Londen bestaat zoiets als ‘Protected View Corridors’. Dit betekent dat vanaf een aantal punten het zicht op St Paul’s niet mag worden geblokkeerd. Hier vallen onder meer Primrose Hill, Greenwich Park, Westminster Pier en de Tower Bridge onder. Dit verklaart ook een aantal vreemd gevormde gebouwen die de laatste jaren in de City ontspruiten.

Westminster Abbey

De abbey (abdij) die eigenlijk geen abbey meer is. Ook geen kathedraal. In 1560 verleende Elizabeth I Westminster Abbey de status ‘Church of England Royal Peccular’. Dit betekent dat de abbey valt onder de jurisdictie van de vorst. Er stond al een kerk op de locatie van Westminster Abbey vanaf de 10e eeuw. Halverwege de 11e eeuw liet Eduard de Belijder deze kerk in Normandische stijl ombouwen tot kathedraal, waar hij met koninklijke eer begraven kon worden. De twee torens aan de westzijde zijn medio 18e eeuw bijgebouwd in neogotische stijl.

In Westminster Abbey zijn niet alleen de graftombes van Engelse vorsten en hun nageslacht te bewonderen. Het biedt ook een laatste rustplaats aan diverse Engelse bekende personen. Beroemd is de zogenaamde ‘Poet’s Corner’, waar schrijvers en dichters zoals Geoffrey Chaucer en Charles Dickens begraven zijn. Daarnaast zijn er gedenktekens te zien voor schrijvers die elders begraven zijn, zoals William Shakespeare en Lord Byron.

Houses of Parliament

De Houses of Parliament, ook bekend als de Palace of Westminster, staat aan de oever van de Theems in Westminster. Hier zetelt het Britse parlement, dat bestaat uit de House of Commons (Lagerhuis) en de House of Lords (Hogerhuis). De oudste delen van het complex dateren uit eind 11e eeuw, toen het werd gebouwd om als paleis te dienen. In 1265 was er een eerste bijeenkomst van belangrijke mannen die er vergaderden. Door de eeuwen heen is het paleis een aantal keren door brand geteisterd, en bij een grote brand in 1834 ging het grootste gedeelte van het complex verloren. Na herbouw in neogotische stijl werd het paleis het onderkomen van het Lagerhuis en het Hogerhuis.

Het gebouw heeft ongeveer 1000 kamers, 100 trappen en meer dan drie kilometer aan gangen. Bijna nog meer herkenbaar dan de Houses of Parliament zelf is de klokkentoren Big Ben, die sinds 2012 officieel de Elizabeth Tower heet, ter ere van het diamanten regeringsjubileum van koningin Elizabeth II. De toren aan de andere kant heet de Victoria Tower.

Alle verhalen over Liesbeth in Londen

Lees in mijn blogs bijzondere weetjes over Londen.

Vertaler

Vertaler EN>NE met als specialisatie (Engelse) geschiedenis en kunst- en kostuumgeschiedenis.

Ontdek mijn andere blogs

Ik schrijf blogs over Londen, vertalen, schrijven en Zutphen. Lees hier andere blogs van mij.

Contact

Naam

E-mail
Bericht
0 of 350
>