Tijdens mijn wandelingen door het mooie historische Zutphen kom ik verschillende Stolpersteine tegen. Dit zijn kleine messing plaatjes van 10 x 10 cm die in het trottoir zijn geplaatst. Hierop staat de naam van een Zutphenaar vermeld. De Stolpersteine zijn ter nagedachtenis neergelegd voor de huizen waarvan de betreffende bewoner(s), veelal Joden, tijdens de Tweede Wereldoorlog is/zijn gedeporteerd. Velen kwamen niet meer terug. Wat is de geschiedenis achter deze stenen?
Geschiedenis
De Duitser Gunter Demnig is in 1993 begonnen met maken van deze struikelstenen. Er zijn er inmiddels al 75.000 geplaatst in 21 landen. Ze worden struikelstenen genoemd omdat je erover struikelt, met je hoofd en je hart. Bovendien moet je buigen om de tekst te kunnen lezen.
Zutphen
In Zutphen werden bijna 400 Joodse Zutphenaren tijdens de Tweede Wereldoorlog naar kampen weggevoerd. Er kwamen er slechts 42 weer terug. Inmiddels zijn er 53 Stolpersteine gelegd voor 22 huizen. Deze stenen worden bekostigd door familieleden van de slachtoffers, of door adoptanten die daarmee hun betrokkenheid willen tonen.
Deze foto
De foto die ik hier heb geplaatst, is gemaakt op de Martinetsingel. Deze Stolpersteine zijn ter nagedachtenis aan Leon Philips, geboren in Zutphen op 6 juni 1890, en Henriëtte Esther Philips-Noach, geboren in Deventer op 13 augustus 1893. Zij waren de ouders van twee dochters. Deze dochters hebben de oorlog overleefd. Leon Philips was ondergedoken, werd verraden en werd naar Mauthausen gedeporteerd. Daar is hij op 18 oktober 1941 overleden. Henriëtte Philips werd gedeporteerd en is op 22 oktober 1942 in Auschwitz overleden.
Stolpersteine Zutphen
Op de website www.stolpersteinezutphen.nl is zeer veel informatie te vinden over de Zutphenaren die zijn weggevoerd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je kunt er niet alleen zoeken op naam, maar ook op adres. Ook staat er een overzicht op de website bij welke huizen al een Stolperstein is geplaats.