Liesbeth te Boekhorst

Writer’s block

0  comments

Writer’s block, of schrijversblok, is het tijdelijke onvermogen van een schrijver of componist om tot schrijven te komen. Vaak heeft het te maken met angst. Er is druk om iets te moéten schrijven, al dan niet zelf opgelegd. Het gebeurt vaak dat als iemand een bestseller heeft geschreven, de verwachtingen voor het volgende boek hoog zijn. Aangezien het creatieve schrijfproces deels onwillekeurig verloopt, is de schrijver gedeeltelijk afhankelijk van factoren die niet onder zijn of haar controle vallen. Dit alles kan leiden tot een tijdelijk verlies van inspiratie. Wanneer dit een lange periode betreft, heet het schrijversblok. Bij een korte periode heet het ‘de angst voor een witte bladzijde’.

Hoe kom je ervan af?

Er zijn verschillende strategieën om een writer’s block te voorkomen of boven te komen. Je kunt iets heel anders gaan doen. Bewegen en frisse lucht zijn altijd aan te raden. Maar ook luisteren naar muziek, een boek lezen, of een spelletje doen wil helpen. Het gaat erom dat je je zinnen verzet.

De professionals

De manier van Ernest Hemingway was om altijd te stoppen met schrijven als je nog ideeën in je hoofd hebt. Als je dan later weer verdergaat, heb je direct weer inspiratie. Mark Twain zorgde ervoor dat hij het verloop van een verhaal in een paar punten op papier zette. En Maya Angelou bleef gewoon elke dag schrijven. Als ze niet tevreden was met haar werk van die dag, gooide ze het aan het eind van de dag in de prullenbak.

En ikzelf?

Een bestseller heb ik nog niet geschreven, dus van die druk heb ik geen last. Maar het is prettig om te weten dat je nog ideeën hebt waarmee je verder kunt, de volgende keer dat je weer met je boek verder gaat. Daarom vind ik de methode van Hemingway het beste voor mij werken.


Tags


Ontdek mijn andere blogs

Het moedertaalprincipe

Het moedertaalprincipe

Henry VIII’s codpiece

Henry VIII’s codpiece
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>