Liesbeth te Boekhorst

Beatles-mode in het V&A

0  comments

Hoe kan ik mijn voorliefde voor de Beatles, mode, Londen en musea combineren? Door een stukje te schrijven over Beatles-mode in het V&A!

Korte geschiedenis V&A

Het V&A (Victoria and Albert Museum in Londen) is in 1852 geopend in South-Kensington. Het is vernoemd naar de toenmalige koningin en haar prins-gemaal. Destijds was vooral prins Albert zeer begaan met de ontwikkeling van kunst en wetenschap. In het gebied rond Kensington Palace, dat nog amper bebouwd was, werden onder meer het Science Museum, het Natural History Museum, Imperial College Londen en de (toen nog niet Royal) Albert Hall gebouwd.

Wat is in het V&A te zien?

Zoals alle grote musea in Londen, is het V&A gratis te bezoeken. Je betaalt toegang voor de exposities, en je kunt een vrijwillige donatie deponeren in een van de vele boxen die overal staan. In dit museum vind je van alles en nog wat: beelden, meubilair, glaswerk, zilverwerk, metaalwerk, keramiek, drukwerk en boeken, en ook textiel. Er zijn zo’n 145 expositieruimtes. Zo is er een heerlijke afdeling met mode vanaf circa 1600 tot nu.

Het blijkt dat 145 expositieruimtes lang niet genoeg is om alles tentoon te stellen. Er zijn miljoenen (!) objecten die in archieven en kluizen worden bewaard, omdat er gewoon niet voldoende ruimte is. Zo ook deze Beatles-jurken.

Beatles-mode

Tijdens de première van de film A Hard Day’s Night in de London Pavilion in 1964 droegen de ouvreuses deze jurken. Behalve de kleurencombinaties blauw/wit, zwart/wit en oker/wit, zijn er ook nog roze/witte exemplaren. Elke jurk heeft ook de handtekeningen van de Beatles opgedrukt. Of deze jurken ooit nog te zien zullen zijn in het V&A? Misschien als ze ooit een speciale Beatles-tentoonstelling gaan organiseren. Per slot van rekening heeft het museum behalve deze jurken nog veel meer Beatles-memorabilia in zijn bezit, zoals serviesgoed, sokken, sieraden, behang, foto’s… de lijst is eindeloos!

Zoek op https://www.vam.ac.uk/collections?type=featured of je iets van jouw favoriet kunt vinden.


Tags


Ontdek mijn andere blogs

Henry VIII’s codpiece

Henry VIII’s codpiece

De koninginnen van Fleet Street

De koninginnen van Fleet Street
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>